Het dak eraf!

In de zomer van 2020 is het gebeurd: het kenmerkende dak van de kapel is vernieuwd en de voorpui is vervangen!

Isolatie

De isolatie werkzaamheden zijn afgerond, alle vloeren en stenen muren zijn geïsoleerd. Een behoorlijke klus waarvoor twee monteurs 4 dagen onder de vloer van de kerk aan het werk zijn geweest. Het isoleren van de muren was in één dag klaar.

Het dak vervangen

Donderdag 2 juli, vrijdag 3 juli en zaterdag 4 hebben vrijwilligers de oude daklagen verwijderd. Omdat wij geen enkel risico wilden nemen is er besloten dat het meeste verwijderen met een hoogwerker zou gebeuren. De groenvoorziening van de ROVA heeft de struiken weggehaald zodat er een pad kwam waarover de hoogwerker naar het dak kon worden gereden. De aannemer heeft gezorgd voor rijplaten en stortcontainers waar het oude dak in afgevoerd kon worden.

Maandag 6 juli is de aannemer gestart met het aanbrengen van het nieuwe dak. Hij verwachtte daarvoor 2 weken nodig te hebben.

 Zonnepanelen

In eerste instantie zouden de lichtkoepels ‘gewoon´ vervangen worden. Maar toen voor de eerste keer de architect in de Kapel was verbaasde die zich dat wij de lichtkoepels gingen vervangen. Zowel links als rechts zijn er rolgordijnen gemonteerd om het zonlicht buiten te houden. Een betere optie is daarom om alleen 2 dakramen te plaatsen en de rest dicht te maken. Omdat dit esthetisch aan de buitenkant veranderingen geeft is de kans groot dat de welstandscommissie hier bezwaren tegen heeft. Daarom is er voor gekozen door middel van het plaatsen van zonnepanelen het aanzicht van het dak zo min mogelijk te veranderen. Doordat er een meevaller was voor wat betreft de prijs van de dakplaten wordt de totaalprijs van het dak inclusief de zonnepanelen niet duurder. Ook dragen wij door de zonnepanelen bij aan het milieu. Ons energie verbruik zal hierdoor nog verder dalen. Verder bestaat na het plaatsen van de zonnepanelen de mogelijkheid om relatief goedkoop in de toekomst nog meer zonnepanelen te plaatsen. De basis inclusief omvormer is nu geplaatst en het bijplaatsen van meer zonnepanelen is een veel minder dure aangelegenheid.

 De voorpui

De voorpui is eind augustus 2020 aangepakt. De reden dat dit later is gebeurd dan gepland is de Corona-pandemie. De voorpui was al getekend, maar de boodschappen over ventilatie en zingen hebben ons gedwongen nog eens goed naar de ventilatie te kijken. Er is besloten dat er een groot ventilatie rooster zou komen, de kleine roostertjes in het raam zijn daardoor vervallen. Maar dit hield in dat er weer opnieuw getekend en besteld moest worden met de bouwvakvakantie er tussen.

 


In 2005 heeft de Vrije Evangelische Gemeente in Zwolle een doorstart gemaakt omdat de gemeente toen sterk vergrijsd was. Alles is toen in de strijd gegooid om weer een bloeiende gemeente te worden. Wij zijn door God gezegend: wij zijn weer een bloeiende gemeente met veel jonge leden!
Helaas hebben wij in die periode geen geld kunnen sparen voor groot onderhoud. Nu stonden wij voor de grote uitdaging om ruim € 151.000 bij elkaar te krijgen om het dak te vervangen. Dit was een moeilijke opgave wat ons zonder steun van anderen nooit was gelukt. Inmiddels is er genoeg gespaard en aan giften binnengekomen, waarvoor onze zeer hartelijke dank!