Het dak eraf!

Begin juli 2020 gaat het gebeuren: ons kenmerkende dak van de kapel wordt vernieuwd!

Planning

In grove lijnen bestaat de planning uit drie gedeelten, isoleren, het dak vervangen en de voorpui vervangen.

Isoleren

De isolatie werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Alle vloeren en stenen muren zijn geïsoleerd. Een behoorlijke klus waarvoor twee monteurs 4 dagen onder de vloer van de kerk aan het werk zijn geweest. Het isoleren van de muren was in één dag klaar.

Het dak vervangen

Donderdag 2 juli, vrijdag 3 juli en zaterdag 4 gaan vrijwilligers de oude daklagen verwijderen. Omdat wij geen enkel risico willen nemen is er besloten dat het meeste verwijderen met een hoogwerker gaat gebeuren. De groenvoorziening van de ROVA haalt struiken weg zodat er een pad komt waarover de hoogwerker naar het dak kan worden gereden. De aannemer zorgt voor rijplaten en stortcontainers waar het oude dak dan in afgevoerd kan worden.
Maandag 6 juli start de aannemer met het aanbrengen van het nieuwe dak. Hij verwacht voor deze klus twee weken nodig te hebben. Dus op zijn laatst zondag 19 juli zitten wij onder een nieuw dak.

Zonnepanelen

In eerste instantie zouden de lichtkoepels ‘gewoon´ vervangen worden. Maar toen voor de eerste keer de architect in de Kapel was verbaasde die zich dat wij de lichtkoepels gingen vervangen. Zowel links als rechts zijn er rolgordijnen gemonteerd om het zonlicht buiten te houden. Een betere optie is daarom om alleen 2 dakramen te plaatsen en de rest dicht te maken. Omdat dit esthetisch aan de buitenkant veranderingen geeft is de kans groot dat de welstandscommissie hier bezwaren tegen heeft. Daarom is er voor gekozen door middel van het plaatsen van zonnepanelen het aanzicht van het dak zo min mogelijk te veranderen. Doordat er een meevaller was voor wat betreft de prijs van de dakplaten wordt de totaalprijs van het dak inclusief de zonnepanelen niet duurder. Ook dragen wij door de zonnepanelen bij aan het milieu. Ons energie verbruik zal hierdoor nog verder dalen. Verder bestaat na het plaatsen van de zonnepanelen de mogelijkheid om relatief goedkoop in de toekomst
nog meer zonnepanelen te plaatsen. De basis inclusief omvormer wordt nu geplaatst en het bijplaatsen van meer zonnepanelen is een veel minder dure aangelegenheid.

De voorpui

Wat betreft de voorpui moeten wij nog geduld hebben tot eind augustus begin september. De reden hiervan is de Corona. De voorpui was al getekend. Maar de boodschappen over ventilatie en zingen hebben ons gedwongen nog eens goed naar de ventilatie te kijken. Er is besloten dat er een groot ventilatie rooster komt. De kleine roostertjes in het raam zijn daardoor vervallen. Maar dit hield in dat er weer opnieuw getekend en besteld moest worden. Ook zit nu de bouwvakvakantie er tussen, vandaar het later plaatsen van de voorpui.

 


In 2005 heeft de Vrije Evangelische Gemeente in Zwolle een doorstart gemaakt omdat de gemeente toen sterk vergrijsd was. Alles is toen in de strijd gegooid om weer een bloeiende gemeente te worden. Wij zijn door God gezegend: wij zijn weer een bloeiende gemeente met veel jonge leden!
Helaas hebben wij in die periode geen geld kunnen sparen voor groot onderhoud. Nu stonden wij voor de grote uitdaging om ruim € 151.000 bij elkaar te krijgen om het dak te vervangen. Dit was een moeilijke opgave wat ons zonder steun van anderen nooit was gelukt. Inmiddels is er genoeg gespaard en aan giften binnengekomen, waarvoor onze zeer hartelijke dank!

U kunt ons nog steeds steunen door een donatie te doen op:
NL35RABO377352705
Rabobank Zwolle
o.v.v. ‘Het dak eraf’
Omdat VEG de ‘ANBI-status’ heeft, is uw donatie aftrekbaar voor de belasting.

Meer informatie
Voor vragen en meer informatie kunt u terecht bij de commissie ‘Het dak eraf’:
Dick de Weerd
d.deweerd@home.nl
06 – 2418 7513

De VEG Zwolle is aangesloten bij de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten Nederland (KvK: 09204259), President Kennedylaan 311, 6883 AK te Velp