VEG Zwolle

Diensten & activiteiten

30-07-2017, 10:00:00

Slotdienst Sonrise

meer

06-08-2017, 10:00:00

Eredienst

meer

13-08-2017, 10:00:00

Eredienst

meer

Welkom op de site van de VEG

 

In Zwolle is een kleine Vrije Evangelische Gemeente. Ze heeft een opvallende kapel aan de Hogenkampsweg. Wat is dat voor gemeente? Waar moeten we 'de Vrije Evangelischen' plaatsen? Op deze pagina vindt u hierover informatie. Naast dit artikel is er een artikel 'Wat doen wij', met daarin informatie over de activiteiten en diensten van de Vrije Evangelische Gemeente Zwolle.

Kerkgeschiedenis
In het begin van de 19e eeuw maken sommige gemeenten zich los van de Hervormde kerk (afscheiding). De dwingende invloed van de staat en de regerende hand van de synode breekt een aantal gemeenten op. Men wil graag een 'zelfstandige'(vrije) gemeente zijn, die geleid wordt door de Heer en zijn Woord (evangelisch). De vrije gemeenten die ontstaan komen hierbij ook onder invloed van een uit Zwitserland overgewaaide opwekkingsbeweging: het Reveil. In 1881 vormen een aantal van deze 'Vrije Evangelische Gemeenten' een Bond, om samen te doen wat een plaatselijke gemeente alleen niet kan: zendingswerk, theologische opleiding etc.

Kenmerkend
Naast alle verschillen die er zijn tussen de 34 bij de Bond aangesloten gemeenten, hebben ze allemaal de volgende (5) kenmerken:
- iedere gemeente staat op zichzelf, maar ze willen elkaar ook nodig hebben;
- in de gemeenten vraagt men naar elkaars 'persoonlijk geloof';
- iedereen is evenveel waard en iedereen werkt ook mee in de gemeente (talenten);
- er is geen geschreven geloofsbelijdenis, want het geloof wordt in iedere tijd weer anders beleden;
- ze hebben een wereldwijde opdracht om te getuigen en werken daarin met anderen samen.

Hoe ging het hier in zwolle
De VEG Zwolle is betrekkelijk jong (1943). Ze is ontstaan door initiatieven van naar Zwolle verhuisde vrije-evangelischen en door het werk van de Binnenlandse zending die tentcampagnes in Zwolle organiseerde en de mensen een kerkelijk onderdak moest bieden.

Samen met anderen
De Vrije Evangelische Gemeente heeft in Zwolle een eigen plaats naast de andere kerken. Ze staat tussen de reformatorische en evangelische stroming in. En simpelweg valt de gemeente te kenmerken met de woorden 'vrolijk orthodox'.

U bent er hartelijk welkom.

Vrije Evangelische Gemeente Zwolle is aangesloten bij de bond van Vrije Evangelische Gemeenten:  www.bondveg.nl/
 
Overdenking juli / augustus 2017
26-06-2017, 20:52:02

Zomers weer en vakantie, dit brengt mijn gedachten op … zeilen. Niet dat ik zelf kan zeilen, maar mijn broer heeft een zeilboot en nodigt mij elk jaar uit voor een zeiltochtje samen met hem. Ik vond het eerst maar niets. Maar toch, een aantal jaren geleden ben ik met hem mee gegaan ik zei tegen hem: “Ik kan niet zeilen, maar jij kunt het wel, dus  vertrouw ik helemaal op jou.” Mijn eerste zeildag was een prachtige dag: mooi weer een klein beetje wind, echt rust op het water en tijd voor hele mooie gesprekken! En ik dacht: zo kan het dus; gewoon vertrouwen en dan gaan…. zo is het ook in het geloofsleven; gewoon op God vertrouwen, omdat Hij bij mij wil zijn en aan het roer van mijn levensboot wil staan (geef de Heiland ’t roer in handen...). Ook dit jaar kwam mijn broer om een datum om te gaan zeilen af te spreken. Maar dat is lastig, want ik wil eigenlijk alleen zeilen als het mooi weer is, met een leuk briesje, maar niet met harde wind of regen. En toen dacht ik: Ja, dat wil ik in mijn leven het liefst ook, niet te veel wind en al helemaal geen tegenwind. Maar met het zeilen is het al net als in het leven: je kunt met mooi weer vertrekken, maar in de loop van de dag (in de loop van het leven) kan het weer toch omslaan. En dan, bij harde wind, moet er van alles gebeuren in de zeilboot. En dan komt het er voor mij op aan, om vol vertrouwen op mijn broer (hij weet wat er moet gebeuren) hem aan het roer te laten en te luisteren naar zijn aanwijzingen wat ik moet doen en dan gaat het goed en komen we veilig thuis. Zo mag het ook gaan in mijn leven als er stormen komen. Ik mag dan weten: God is erbij (ruwe stormen mogen woeden…) en ik mag luisteren naar Zijn stem en op Hem vertrouwen en zo veilig Thuis komen. En ik dacht, ja, dat klinkt prachtig, maar doe ik dat ook als het begint te waaien en te stormen in mijn leven? Vaak niet, als het begint te stormen wil ik zelf het roer in handen houden en bid ik tot God of hij de storm maar weg wil doen uit mijn leven, dan kan ik rustig kabbelend verder gaan met mijn leven. Maar toch, ik denk dat het goed is om dwars door de storm, met God aan het roer van mijn levensboot, vol vertrouwen op God verder te gaan en te luisteren naar Zijn stem, want ik weet: ik ben niet alleen in de boot. Hij is erbij!!!                       

Meer nieuws:
- Afsluiting seizoen
- Zomerpakketten samenstellen
- Sonrise
- Kindernevendienst
- Met spoed gezocht!

Kijk hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten